Tidløse tepper
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Med blikket på brukeren har Nanimarquina erobret verden med sine håndlagede gulvtepper

Med blikket på brukeren har Nanimarquina erobret verden med sine håndlagede gulvtepper, som bygger broer mellom tradisjon og modernitet, Østen og Vesten.
Et ønske om å modernisere det klassiske gulvteppet ble starten for den spanske teppeprodusenten Nanimarquina for 30 år siden. I dag har den nye utstilleren på Oslo Design Fair et verdensomspennende foretak med kontorer i Barcelona og New York. I teppebunken ligger over 250 ulike modeller, og selskapet har mottatt en rekke pris er for arbeidet sitt, blant annet National Culture Award i 2008.

Tres, lansert i fjor, er i dag en av Nanimarquinas mest populære teppekolleksjoner.


Stjernespekket portefølje

I tillegg til å designe egne tepper er selskapet kjent for sine samarbeider med noen av verdens fremste designere. Brødrene Ronan og Erwan Bouroullec har utfordret både form og uttrykk gjennom teppeseriene Lattice og Losanges, og nederlandske Raw Color og spanske Jaime Hayon har satt sine signaturer på Nanimarquinas seneste kolleksjoner.
– Når kreative hoder jobber sammen oppstår nye ideer. Det er berikende, sier Nani Marquina, industridesigner og grunnlegger av Nanimarquina.
Jaime Hayon har designet teppet Hayon x Nani i forbindelse med Nanimarquinas 30-årsjubileum i år.

 
Gulvteppet Blend er utarbeidet i samarbeid med den nederlandske designduoen Raw Color, som kommer til Oslo Design Fair for å fortelle om sitt arbeid under messens faglige program.


Opptatt av omverdenen

Nanimarquina er opptatt av nytenking og innovasjon, hele tiden med en forankring i gamle tradisjoner. Gjennom årene har selskapet utforsket teppets muligheter med kolleksjoner forankret i 3D og skulpturelle uttrykk, alltid med brukeren i fokus: Nylanseringen Mía gir kunden mulighet til selv å være med og skape sitt eget teppe.
Gulvteppet Mía ble lansert under årets møbelmesse i Milano, og kan skreddersys av brukeren selv innenfor visse designrammer.

Alle Nanimarquinas tepper håndlages i India og Pakistan. Selskapet har i flere år samarbeidet med den tyske organisasjonen Care & Fair, som bekjemper barnearbeid og jobber for bedre levekår for arbeidere involvert i teppeproduksjon- og handel i India, Pakistan og Nepal.

Del av en større trend

Noes er Nanimarquinas agent i Norge. Ifølge grunnlegger Maria Hole sammenfaller teppeprodusentens forankring i varighet, godt håndverk og sosialt ansvar med en generell og voksende samfunnstrend.
– Vi ser en tydelig trend mot å kjøpe færre, men bedre ting til hjemmene våre. Jeg tror det er viktig for oss at vi kan kjøpe et teppe som føttene skal gå over og barna skal leke på, og som vi vet er laget på en etisk forsvarlig måte.
Nani sammen med Nanimarquinas Mélange-kolleksjon, en moderne tolkning av det tradisjonelle kelimteppet.

 
Tekst Linn Carin Dirdal  Foto Nanimarquina