Kan flere møbler være bra for miljøet? 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Ifølge Emma Olbers er det å skape nye møbler og gjenstander ikke et onde i klimadebatten, tvert imot – bærekraftig design kan være løsningen på de store miljøutfordringene vi står overfor.

Ja, mener svenske Emma Olbers, som i løpet av sin 20 år lange karriere har fokusert på bærekraftig design og resirkulering i sine kreasjoner for alt fra Ikea til Stockholms Nationalmuseum. Møt henne på Oslo Design Fair i august. 
Kjøp billett her

Svenske Emma Olbers’ kombinasjon av estetisk tiltalende produkter og et sterkt miljøengasjement har ikke gått upåaktet hen. Magasinet Rum Design kåret henne nylig til Årets designer 2019, hvor hun ble løftet frem av juryen som «bransjens fremste klimakjemper». Året før utnevnte magasinet Residence henne til Årets Miljøprofil i sin Stora Formpris 2018. 
Sistnevnte utmerkelse fikk hun for innredningen av Stockholms Nationalmuseums nye bibliotek, som åpnet i fjor høst etter fem års oppussing. Med Emmas kyndige hånd har rommet blitt et ærverdig og moderne praktstykke, møblert med bærekraftige gjenstander i blant annet treverk, hamp og Tencel, materialer valgt for sitt lave eller positive CO2-avtrykk.

Ifølge Emma er det å skape nye møbler og gjenstander ikke et onde i klimadebatten, tvert imot – bærekraftig design kan være løsningen på de store miljøutfordringene vi står overfor. 
– Måten vi designer produktene på har stor betydning for hvor enkelt de kan bevares, repareres og resirkuleres. Ved å velge materialer med så lave CO2-utslipp som mulig, eller ved å bruke plast fra havet – «the new type of fossil» – løser vi et problem, konstaterer designeren.  
I riktig retning
Det var i 2015, mens hun skisset på en trendutstilling til designuken i Stockholm, at Emma bestemte seg for å følge FNs klimamål. Ifølge forskerne i FNs klimapanel er to graders temperaturøkning grensen for hva naturen kan tåle, og tiltakene innebærer blant annet begrenset CO2-utslipp og en opptrapping av fornybar og ren energi. Noen år tidligere tok hun også et fordypningskurs ved svenske Sustainable Fashion Academy, hvor hun studerte livssyklusanalyser og sporbarhet, og lærte seg hvordan alt henger sammen. 
Hun kobler interessen for bærekraft til barndommen utenfor Göteborg.
– Jeg er oppvokst på en bondegård i femte generasjon. Arven, miljøet i huset og nærheten til naturen har nok hatt stor innflytelse, forteller Emma. 
Designeren etablerte sitt eget studio i Stockholm i 1999, og har i løpet av karrieren jobbet med alt fra små aktører til møbelgiganter som Ikea. I 2013 bidro hun til lanseringen av svenske Tre Sekel, og i 2016 gikk hun inn som kreativ leder for møbelprodusenten Ire. I alle prosjekter jobber hun for at produktene hun setter til verden skal være bra for både forbrukeren og miljøet, og er svært glad for å kunne observere at flere i bransjen nå drar i samme retning.

Hva er de største utfordringene ved å tenke bærekraft i alle ledd av designprosessen?
– Kostnaden, tror jeg. Materialene koster ofte mer og forbrukeren er ikke klar for å betale en høyere pris ennå. For meg som bruker mye naturlige materialer kan utfordringen også være at forbrukeren har vent seg til at produkter ser perfekte ut på overflaten, mens med naturmaterialer er alle overflater litt ulike. Men det synes jeg bare er vakkert, det er ekte og gir en fin patina. Jeg tror vi må lære mer om materialene og hvordan de naturlig eldes og opprettholdes, alt fra tre til plast. 
Med tog til Milano
Emma oppfordrer både designere, produsenter og forbrukere til å ta aktive valg med tanke på materialbruk – slutte å forbruke produkter som varer kortere enn tiden det tar for jorden å produsere dem, og heller velge plantebaserte materialer med lavt CO2-utslipp eller resirkulerte materialer. For at møblene skal vare lenge og eldes på en fin måte er det også viktig med god overflatebehandling og vedlikehold, understreker hun. 
For å få et mer konkret bilde av hvordan man selv kan bidra positivt til det grønne skiftet råder hun alle til å regne ut sitt eget CO2-utslipp. Selv tok hun tog i stedet for fly til årets designuke i Milano, og synes årets messetema Rethink speiler akkurat dette – hvordan klimautfordringene tvinger oss til å finne nye måter å gjøre ting på. 
– Det er jo akkurat det miljøspørsmålet handler om, at vi må tenke om igjen. 

Hør Emma Olbers i samtale med sjefredaktør for Residence, Hanna Nova Beatrice, på Oslo Design Fair i august. 
Kjøp billett her