Bærekraft + Design = SANT
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Tarkett har produsert gulv i godt over hundre år, og kan påberope seg å være verdensledende på markedet. Da er det betryggende å vite at bedriften også er sitt bærekraftige ansvar bevisst og lager vakkert designede gulv i resirkulerte materialer.

Tarkett var en av våre samarbeidspartnere på messen i august, og vi hadde både dekket scenen og gulvet i tendensutstillingen med ulike gulvbelegg fra Tarkett.

Vi har tatt en samtale med Ingeborg Bigum Borgen som er markedssjef for Tarkett i Norge.

Hvordan jobber dere i Tarkett frem ulike design og hvor mye legger dere vekt på design
— Tarkett har designavdelinger i flere land, blant annet Sverige, Luxembourg og Frankrike. Våre designere jobber både lokalt og globalt, og utforsker nye trender innenfor design generelt og interiør spesielt. Vi ønsker å designe vakre og funksjonelle produkter av holdbare materialer som kan brukes lenge og som kan gjenvinnes når det er tid for å bytte dem ut. Vi designer også produkter med mønstre, teksturer og farger vi tror vil holde seg i mange år fremover. Som eksempel kan jeg nevne den homogene vinylen iQ Megalit, som var en del av tendensutstillingen på Oslo Design Fair denne høsten. Ikke bare er gulvet vakkert å se på, men det har fantastiske egenskaper og er 100% resirkulerbart. Med god design og holdbare materialer ser vi også at bruksområdene for gulvene våre blir større og større. Et eksempel er homogen vinyl som tradisjonelt har vært et produkt spesielt for det profesjonelle markedet, men som de siste årene også har blitt brukt i private hjem. Det åpner for nye, kreative og holdbare løsninger. 

Foto: Inger Marie Grini

Hvem designer gulvene?
— Våre designteam jobber tett med velkjente og spennende samarbeidspartnere som for eksempel Note Design Studio i Stockholm. De to siste årene har  vi hatt utstillinger på Stockholm Design Fair der vi vant prisen for beste stand i 2018 med The Lookout. Tarketts designere og Note Design Studio skapte videre kolleksjonen iQ Surface, som ble presentert i utstillingen Formations under årets Milano del Salone. Denne kolleksjonen presenterer en ny generasjon homogen vinyl, og viser til nye bruksområder som vegger og møbler i tillegg til gulv. Design er ikke bare trender og farger, design er også formgivning og kvalitet – og det er noe Tarkett legger stor vekt på. Tarkett Finland og Note Design Studio vant nettopp pris for beste stand på messen Habitare i Finland med de samme skulpturene som ble vist i Milano og det er fantastisk å se gjenbruken av de ikoniske skulpturene.

Kan du si noe om selve produksjonen av gulvene i relasjon til bærekraft
— Tarkett er et globalt selskap, og det medfører et enormt ansvar for å drive utviklingen mot en sirkulær økonomi. Vår visjon, Doing Good.Together lener seg mot vår tro på tette samarbeid, og derfor engasjerer vi våre kunder, leverandører, forskere og andre slik at vi sammen kan utrette gode initiativer. Vi gjenvinner det som tidligere ble sett på som søppel til nye råvarer og nye innovative gulvløsninger. Tarkett har produsert gulv siden 1886, og som en av verdens største gulvprodusenter har vi et særlig ansvar for å drive virksomheten vår på en langsiktig og bærekraftig måte. Vi ønsker at våre gulv fyller en funksjon, er pene å se på, og samtidig er bra for miljøet og oss mennesker som oppholder oss på dem. Vi har et eget gjenvinningssystem vi kaller Re-start. Her samler vi inn kapp fra vinylinstallasjoner, som sendes tilbake til vår fabrikk i Sverige og gjenvinnes til nye gulv. Vi har også etablert en industriell vaskeprosess som kan fjerne lim og sparkel fra gamle vinylgulv, slik at også disse kan gjenvinnes til nye gulv. Vi har også et spennende prosjekt der vi henter inn gamle tregulv som vi gjenvinner til nye, vakre parketter med historie og sjel.

Foto: Tarkett

Hvem er deres største kunder?
— Tarkett jobber innenfor mange segmenter og har en bred produktportefølje. Vi leverer produkter til privatmarkedet, skole og utdanning, helse og omsorg, kontormiljøer, butikklokaler og hoteller. Vi jobber tett med arkitekter og designere, gulvleggere, entreprenører og statlige organer. Tarkett er også en betydelig leverandør til byggvarekjedene. 

Hvem er drømmekunden?
— Drømmekunden er de som tør å utfordre oss, som krever mye av oss og produktene våre med tanke på design, funksjon, holdbarhet og bærekraft – og som samtidig våger å sette farge på gulvet! Vi jobber alltid med kunden i fokus, og lytter til markedet og de utfordringene kundene står overfor.
3  tips til hva du bør tenke på ved valg av gulv

  • Farger, materialer, teksturer og mønstre setter tydelig preg på interiøret. Det er viktig å tenke på hvilken stil man trives med og hvilket rom gulvet skal ligge i. Det er store forskjeller i slitasje på de ulike rommene i et hjem. Holdbarhet og kvalitet er viktig, et nytt gulv er som regel en stor investering for mange. I tillegg skal gulvet tåle livet hjemme, og ikke kreve for mye vedlikehold og renhold. 
  • For de større prosjektene innen helse, utdanning, butikk, hotell og kontor jobber man noe annerledes, og i mange tilfeller er det lovkrav å følge. Men langholdbarhet og kvalitet gjelder selvfølgelig her også. I offentlige bygg er det viktig å ta hensyn til hele produktets livssyklus.
  • Tenk langsiktig og tør å utfordre deg selv! Våg å sette ditt preg på gulvet, slik at det bidrar til gode rom for de som skal oppholde seg her. Det viktigste tipset er nok å være en bevisst forbruker.

 
Tekst: Hélène Anderssen