Tendenser i tiden

Asketisk, luksuriøst og futuristisk – fremtiden er mangfoldig, ifølge Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg, som har kuratert Oslo Design Fairs tendensutstilling.

En liten landsby bestående av fire rom fylt med objekter fra messens utstillere utgjør høstens tendensutstilling, hvor Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg har tolket fire tendenser som de har tro på for fremtiden: Poetisk, Ny luksus, Verksted og Futuristisk.
Tendensene reflekterer et stort spenn i trendbildet – fra det asketiske til det luksuriøse, fra det jordnære til det teknologiske, ja, fra fortid til fremtid.
– Verden er såpass utrygg fortsatt, det gjør at vi søker tilbake til røttene, til det jordnære, til det som er retro. Men det er fortid innenfor forskjellige stilarter. Vi hopper fra den gamle klassiske kunsten via industrien til 70-tallet med brente farger og keramikk, sier Kirsten.

Poetisk

Ærlige materialer, en dempet fargepalett og aktiv bruk av lys og skygge kjennetegner den poetiske trenden i årets tendensutstilling.

Kjøkkenet i utstillingen er innredet i poetisk stil, hvor fokus er på det essensielle og funksjonelle. Inspirert av de gamle mesterne har de to stylistene tolket forholdet mellom lys og skygge med vekt på en nedtonet og jordnær fargepalett, rå keramikk og ærlige materialer i et asketisk uttrykk. Stikkord er måtehold, funksjon og kvalitet.
– Det er nesten litt munkeaktig. Du tar kun med deg det du trenger for å ha det bra, sier Per Olav, som i løpet av messedagene inviterer påmeldte til inspirasjonsforedrag rundt kjøkkenbordet.

Ny luksus

Myke tekstiler, grafiske elementer og harde metaller danner grunnlaget for Ny luksus-trenden, en tendens stylistene Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberg har tro på for fremtiden.

Stuen er en nytolkning av art deco, hvor myke tekstiler, grafiske elementer og harde metaller danner grunnlaget for Ny luksus-trenden. Rommet representerer kjenneren, en person som omgir seg med kunst, arvestykker og håndlagede objekter, hvor verdien er forankret i materialene, utføringen og objektets historie.
– Ny luksus er en bevisst måte å innrede på. Det er påkostede materialer med en nedtonet fargebruk, hvor moderne design ikler seg klassiske mønstre og omvendt. Gylne nyanser sammen med matte og blanke flater gir et sofistikert uttrykk, sier Kirsten.

Verksted

Kreative prosesser danner utgangspunktet for utstillingens Verksted-trend, hvor matte, røffe overflater møter blanke i spennende kontraster.

Verkstedet i utstillingen representerer en rå, uhøvlet stil, med materialer i stein, betong og gips mot blanke flater og metall. Det er et kreativt rom som gjenspeiler en prosess, forankret i det ubehandlede uttrykket som kjennetegner håndverkerens skapende omgivelser. Trenden er forankret i glidende overganger mellom design, kunst og kunsthåndverk, hvor et møbel eller en gjenstand gjerne er både funksjonell og skulpturell.

Futuristisk

Kjølige farger, teknologi og surrealisme er blant elementene som kjennetegner utstillingens futuristiske tendens.

Soverommet i utstillingen er forankret i en moderne og futuristisk stil, hvor teknologi, neonlys, kjølige farger og surrealisme peker mot det som ligger foran.
– Det handler om teknologi og en fremtid som er gjennomtenkt, men som også rommer ungdomsopprør, speil og illusjoner, sier Per Olav.
Ved å designe utstillingen som et hjem, håper stylistene å kunne gi besøkende inspirasjon til å se sammenhenger mellom ulike stilarter, inspirasjoner og uttrykk.
– Mer og mer beveger vi oss i skillene mellom art deco, poesi og futurisme. Men dette er også noe som kan være vanskelig for folk. Folk er ofte opptatt av båser, og tenker gjerne at de må velge én stil. Vi vil bryte med dette, sier Per Olav.

Tekst Linn Carin Dirdal  Foto Per Olav Sølvberg

Share this: