Møter i mat

De viktigste hverdagsritualene våre er knyttet til mat, ifølge matskribent Andreas Viestad.

Det er kanskje ikke så rart at Andreas Viestad trekker frem måltidet som det viktigste hverdagsritualet vi har. Som matskribent, forfatter av over 14 kokebøker, pådriver for Geitmyra matkultursenter for barn og medeier i grillrestauranten St. Lars på Bislett har han viet livet og karrieren til nettopp mat.

Men selv om han i flere år har brukt tid på å vektlegge viktigheten av hva vi spiser, spiller ikke innholdet i grytene hovedrollen når det kommer til ritualer knyttet til mat, ifølge Andreas. Det viktigste er å samle seg rundt måltidene.

– Det spiller ikke så stor rolle hvor flink man er til å lage mat eller hvor oppfinnsom man har klart å være. Dagen får en rytme og familien får bekreftelse gjennom at man setter seg ned sammen og spiser.

Verdien i måltidet
Siden oppstarten i 2011 har Andreas lært barn og unge om bærekraftig mat, smak og tilberedning gjennom Geitmyra matkultursenter for barn. Med arbeidet ønsker han å vise matens verdi på flere måter, også som møteplass.

– Jeg tror mange tenker at tid brukt på matlaging er det samme som tid brukt opp. Men da mister man noe av poenget, tenker jeg. Tiden man bruker på å lage og spise mat sammen har en verdi i seg selv der og da, og er i tillegg en investering.

Hverdagsmat er også mat
Han observerer at det i senere tid har vært stort fokus på den eksepsjonelle maten, noe hverdagsmaten lider under. Folk arrangerer middagsklubber, det skrives om gourmetrestauranter og fermenteringsprosjekter, og ifølge Andreas er det flere i dag som kan steke en saftig biff enn å lage en ordinær gryterett. God mat er blitt noe man assosierer med fest, feiring og unntakstilstand, og han ser parallelle strømninger innenfor design og arkitektur.

– Det er mange som innreder huset sitt på en helt meningsløs måte, med blanke flater og ting som bare funker dersom du kaster ut barna og rydder frenetisk i fire timer. Det er en forestilling om design, arkitektur og innredning som er veldig menneskefiendtlig og virkelighetsfjern. Slik er det også hvis man tenker at mat er den eksepsjonelle maten, og at det er den som måler hvilken matkultur man er med på å forvalte, sier Andreas.

– Kulturen vår og hvem vi er bekreftes hver dag.

Selv er han opptatt av å formidle at mat er alt fra egendyrkede grønnsaker som smaker fantastisk rett fra jorda til eksepsjonelle matopplevelser på fine restauranter.

– Alle disse tingene gjør mat til et uttømmelig tema. De som lager et skille mellom fin mat og mindre fin mat tar feil.

Hygge i høysete
Andreas har brukt mye tid og energi på å restaurere huset han bor i på Geitmyra, et fredet bygg fra 1750. Men selv om han er opptatt av interiør tror han ikke at omgivelsene er det viktigste når det kommer til gode matopplevelser.

– Hvis maten er god, interiøret er utrolig fint og servicen eller selskapet ikke er noe særlig, så blir ikke opplevelsen hyggelig. Omgivelsene er viktige, men det handler mest om menneskene som inntar dem.

Tekst Linn Carin Dirdal  Foto Mette Randem

Share this: