Materialer på menyen

Materialmesteren David Thulstrup står bak det delikate interiøret på eksklusive Noma i København – noe Instagram har litt av æren for.

Etter at Noma-grunnlegger René Redzepi oppdaget David Thulstrups arbeider på Instagram, gikk det ikke lang tid før han tok kontakt og lurte på om den danske arkitekten og designeren ville innrede Michelinstjerne-restaurantens nye lokaler i København.

– Han syntes taktiliteten og materialforståelsen min var veldig spennende. Arbeidet med Noma har vært en helt fantastisk prosess, jeg har virkelig nytt av pasjonen og kreativiteten rundt deres måte å drive virksomhet på, sier David Thulstrup.

David er utdannet arkitekt, og jobbet for arkitektene Jean Nouvel og Peter Marino i henholdsvis Paris og New York før han etablerte Studio David Thulstrup i 2009. De siste årene har han designet alt fra møbler for Møbel Copenhagen til innredninger for Georg Jensen og private boliger – alt med en særegen sans og varsomhet for materialer.

– Materialitet er med på å definere et prosjekt. Materialresearch er veldig viktig for meg, å hele tiden utforske hvilke materialer som er riktige for de enkelte prosjektene. Leter kunden etter noe luftig og vennlig eller noe fortettet og mørkt? Dialogen med kunden er med på å definere retningen.

Gode råvarer for alle sanser
David trekker frem boligen han tegnet for fotograf Peter Krasilnikoff i 2015 som et av de mest betydningsfulle prosjektene han har gjort, et prosjekt hvor han virkelig fikk vist sin arkitektoniske bakgrunn. Og Noma, selvsagt – et prosjekt som har høstet mye oppmerksomhet blant både presse og fagfolk etter at restauranten åpnet i vinter.

– Jeg arbeider mye med å forstå enkelheten i materialene. På Noma handler det om ærlighet, det finnes ingen malte overflater – ingenting er fake på den måten, alt er råmaterialer og enkle uttrykk. Interiøret handler om gode råvarer, og det er jo noe Noma også står for – enkle, gode råvarer som fremheves på overraskende måter. Det har jeg prøvd å forholde meg til i måten jeg har arbeidet med interiøret på.

Temaet for høstens Oslo Design Fair er Moment – hvilke føringer tror du tiden vi lever i nå legger for fremtidens design og interiør?
– Fordi vi er så globaliserte blir stedsans desto viktigere. Med det mener jeg at et prosjekt på en eller annen måte bør ha en tilknytning til omgivelsene. Ettersom man reiser hele tiden og har mulighet for å oppleve ting, har man ikke nødvendigvis så lyst til å sitte i Oslo og føle at man er i Marrakech. Det handler om hvordan man kan skape nærvær og tilstedeværelse, det jobber jeg mye med.

Hør David Thulstrups foredrag om materialitet og nye Noma på Oslo Design Fair i august.

Foto: Irina Boersma og Peter Kasilnikoff  Tekst: Linn Carin Dirdal

Share this: