Lys fremtid

Lysdesigner Daniel Rybakken jobber stadig i krysningen mellom tradisjon og nyskaping, også nå som han har begynt å tegne møbler. Møt ham på Oslo Design Fair i høst!

– Jeg har ingen ønsker om et stort kontor med mange ansatte. Jeg prøver å være så liten jeg kan.
Daniel Rybakken prater fra kontoret sitt i Göteborg, stedet hvor han pønsker ut de mange kritikerroste lampene, og etter hvert også møblene, han har utviklet siden han etablerte eget studio for snart ti år siden.
Etter fullførte industridesignstudier ved Arkitekthøgskolen i Oslo, dro Daniel til Göteborg i 2006 for å ta en master i Fine Arts ved Högskolan för design och konsthantverk. Han ble værende i den svenske byen, som nå er basen for både jobb og familien bestående av partner Johanna og deres to små barn.

Daniels taklampe Amisol ble lansert av Luceplan under vårens designuke i Milano. Se den i tendensutstillingen under høstens Oslo Design Fair!

Prisdryss
Designeren er først og fremst kjent for sine lysarbeider – lamper og installasjoner forankret i en enkel estetikk og en fascinasjon for lys. Før sommeren ble han utnevnt som mottaker av Torsten og Wanja Söderbergs pris, den høythengende nordiske utmerkelsen for design og kunsthåndverk. Prisen innebærer én million kroner og overrekkes offisielt i november.
Söderbergs-prisen føyer seg inn i en lang rekke utmerkelser, fra Red Dot Design Award til den italienske tungvekteren Compasso d’Oro hele to ganger. Prisdrysset har vært med på å legge premissene for hvordan Daniel arbeider i dag.
– Jeg mottok ganske mye penger i starten av karrieren, noe som har hatt mye å si for min arbeidsmentalitet og tilnærming til faget. Jeg har kunnet jobbe veldig sakte og med konseptuelle arbeider, som igjen har ført til flere priser.

Med vegglampen Counterbalance for Luceplan ble Daniel den første skandinaviske designeren til å motta den prestisjetunge designprisen Compasso d’Oro i 2014. Foto: Daniel Rybakken.

Tradisjon og innovasjon
Med en grafisk designer som far lærte Daniel tidlig viktigheten av samspillet mellom god design og tydelig kommunikasjon.
– Alt som ikke underbygger det jeg prøver å kommunisere, tar jeg bort. I Counterbalance-lampen er den runde disken en klassisk vekt, mens lampehodet er et klassisk lampehode. Innovasjonen ligger i tannhjulene og bevegelsen. Hvis vekten og hodet og alle andre deler av lampen skulle vært formmessig innovative, ville ikke det blitt like tydelig.
Counterbalance er én av flere lamper Daniel har designet for italienske Luceplan, en produsent som etter lang tids samarbeid gir ham svært åpne briefer. Pris og funksjon avgjør om en idé ender opp som design eller kunst – selv om det ofte kan være vanskelig å skille det ene fra det andre i Daniels arbeider.

Den elegante taklampen Compendium Circle ble presentert i Milano i vår, og er en av mange lamper Daniel har designet for italienske Luceplan. Foto: Daniel Rybakken.

Møbeldebut
Under årets møbelmesse i Stockholm lanserte Daniel sin første møbelserie i form av Kiila for den finske møbelprodusenten Artek, en kolleksjon bestående av stumtjener og benk. Å bli hanket inn av selskapet som Alvar Aalto grunnla i 1935, er stort – særlig for en som aldri har jobbet med verken møbler eller treverk før.
– Møbler er noe jeg har villet gjøre lenge. Lampen er mindre bundet av konvensjoner, det er et yngre produkt. Om en gulvlampe har rund eller firkantet fot, to bein eller tre bein, så stiller vi oss åpne til det. Men en stol med fem bein reagerer alle på. Man må jobbe mye mer med allerede eksisterende ideer når man designer møbler, det er vanskeligere.

Daniels aller første møbelserie Kiila for Artek, ble lansert i Stockholm i vår. Nå venter flere møbelprosjekter. Foto: Daniel Rybakken.

Men møbler har gitt mersmak. En sofa for Hay i samarbeid med Andreas Engesvik står på trappene, og Daniel har flere prosjekter i støpeformen – både møbler, lamper og mer konseptuelle verk. Men først skal han vie fokuset til et annet viktig prosjekt.
– Jeg har pappapermisjon i høst.

Hør Daniel Rybakkens foredrag Dagslys og objekter på Oslo Design Fair, onsdag 30. august kl. 10:15 i hall C.

Tekst Linn Carin Dirdal  Foto Kalle Sanner og Daniel Rybakken

Share this: