Lun fremtid

Varme nyanser og teksturer i nøye gjennomtenkte omgivelser er nøkkelord for fremtidens interiører, ifølge Lisa White, trendforecaster i WGSN.

Lisa White gikk rett fra skolebenken og inn i kontorene til verdens mest kjente trendforecaster Li Edelkoort, hvor hun i 15 år jobbet med blant annet magasinene View on Colour, In View og Bloom. I dag leder hun interiør- og livsstilavdelingen hos WGSN, verdens fremste trendbyrå.

På Skype-linje fra Paris forteller hun at når man jobber med å kartlegge fremtidens trender er det viktig å være interessert i absolutt alt.
– Trender er ikke noe man dikter opp, det er en tolkning av måten vi lever på i verden. Jeg er interessert i alt fra hva folk har på seg når de tar bussen om morgenen til hvordan de stemmer ved valg. Alt kan brukes og alt er viktig.

Blikk fra utsiden
Lisa er amerikansk, bor i Frankrike og jobber i London. Hun opplever selv at denne rotløsheten gjør det enklere å observere strømningene i samfunnet: Hun har alltid en utenforståendes øye på det som skjer.

Det er disse observasjonene hun tar med seg når nye trender skal kartlegges. To ganger i året samles 100 av WGSNs redaktører fra hele verden i hovedkontoret i London hvor de presenterer tendenser innenfor sine fagområder, alt fra herremote til farger og interiør. Nøkkelideene kokes ned til fire store makrotrender, som deretter oversettes til de ulike fagfeltene.

Interiørtrendene for 2017
I 2017 er det lunhet og varme som gjelder, ifølge Lisa.

– Til sommeren er en av trendene våre Edgelands, som refererer til områdene mellom by og land. Øst-Europa er en stor innflytelse. Vi ser lag-på-lag mønster, innflytelsen av det hjemmelagde og hjemmedyrkede, og viktigheten av det vi kaller housewarming. Det handler om å gjøre hjemmet til et varmt sted, ønske folk velkommen, ta vare på hjemmet – også med tanke på rengjøring. Rengjøring blir en form for mindfulness.

Varmen reflekteres også i farger og materialer.

– Vi ser en oppvarming av farger, med mettede gulfarger, nyanser av rødt, grønt og blått. Det kommer mye varmt tre, og varme metaller som messing og kobber er fortsatt viktig. Vi ser også nye interessante materialer, deriblant jesmonite, en blanding av gips og akryl som ser ut som stein.

Til høsten er det mørketiden som omfavnes.

– I trenden Nocturne ser vi på mørket som noe som gir ro og refleksjon, noe nødvendig. Det skrives mye om viktigheten av søvn i media, vi ser en økt interesse for madrasser og det å gjøre soverommet om til trygge tilholdsplasser. Vi ser på mørke interiører, velur, dype blåfarger, bordeaux og gult.

Varm teknologi
Teknologi i hjemmet blir også viktigere i årene fremover, ifølge Lisa. Brukervennligheten blir bedre og tekstiler gjør løsningene mer estetiske og personlige. En industriell trend trer også frem, men i en mykere drakt med gråere pasteller og behandlede metaller. Ting som ser myke ut er harde og omvendt.

– Temaet for messen er Hverdagsritualer. Hvilken rolle spiller ritualene i trendbildet for 2017?

– Folk kjøper ikke så mange billige ting lenger. Og når man kjøper mindre kjøper man finere ting og gjør seg mer flid med måten man kuraterer interiøret på. Vi flytter på vaser, fyller på med blomster og legger litt frukt i en bolle. Det handler om å vise frem det vi har, kuratere hjemmet daglig og gjøre det nytt. Det er et ritual.

Tekst Linn Carin Dirdal Foto Produsentene

Share this: