Hverdagsritualer

«Hverdagsritualer» er temaet for Oslo Design Fair, som går av stabelen i januar. Gjennom inspirasjonsområder, utstillinger og et spennende faglig program skal temaet og dets mange betydninger utforskes.

Nyanser av grått! En spennende miks av materialer og strukturer gir lune omgivelser og gjør at én farge føles som flere.

 

– Vi har alle våre hverdagsritualer. Noen starter dagen med å skru på radioen, mens barna sovner kanskje ikke før mor eller far har fortalt en godnatthistorie. Ritualer gir oss holdepunkter i hverdagen, og det er disse vi ønsker å vie oppmerksomhet på vinterens messe, sier direktør for Oslo Design Fair Grete Sivertsen.

Ifølge ordboken er et ritual knyttet til skikk og bruk, til vaner som følger faste handlingsmønstre. Ordet indikerer også tradisjon, som igjen knyttes til minner. Å lage syltetøy får en tilleggsverdi når vi kan helle resultatet over i Norgesglassene bestemor pleide å bruke til det samme.

Felles for mange ritualer er at de tillater oss å stoppe opp. Tiden det tar å brygge en kanne te gir rom for refleksjon. En hurtig teknologisk utvikling har i senere tid også skapt en manuell motreaksjon. I stedet for å kjøpe grønnsaker på butikken dyrker vi dem selv. Vi drypper kaffe og heller den over i kopper vi har dreid på keramikkurs. Det mest verdifulle vi har er tiden vår, og slik blir disse hverdagsritualene noe lukrativt.

Morgenkaffe er et viktig hverdagsritual for flere.

 

Ulike kulturer har forskjellige ritualer, på samme måte som ritualer skiller seg fra person til person. Trygghet er likevel en fellesnevner, og i design- og interiørtendensene for 2017 reflekteres dette gjennom kvalitet, bærekraft og varighet. Varme og vennlige farger preger paletten, med brunt som bærende basisfarge og arvtager til svart og grått. Naturlige cognac- og whiskytoner, brente rødfarger og kamelnyanser preger alt fra marmor til tekstil og treverk, med innslag av sær oker, burgunder og lys rosa. Planter og blomster er fortsatt et bærende element, og skaper lune, frodige omgivelser.

Varme farger preger paletten for 2017, hvor mørke nyanser i brunlige toner tar seg nydelig ut på veggene.

 

Stylist Kirsten Visdal står bak januarmessens inspirerende tendensutstilling hvor hun tolker hverdagsritualer i interiør. I tillegg kommer Skandinavias mest anerkjente stylister og bloggere for å vise hvordan de jobber. Danske Gitte Kjær, svenske Tina Hellberg og norske Per Olav Sølvberg vil iscenesette sine arbeidsprosesser og gi et innblikk i hvordan de finner inspirasjon.

Måltidet, et av våre viktigste hverdagsritualer, er mer enn maten. En miks av naturlige materialer i marmor, tre og keramikk gjør at også omgivelsene kan nytes!

 

Det faglige programmet byr på alt fra matskribent Andreas Viestads tanker rundt mat og hverdagsritualer til trendanalyser fra Lisa White og WGSN, verdens ledende trendbyrå.

Styling Kirsten Visdal  Foto Margaret De Lange

Share this: